Iata ca am ajus si la acest moment, cand dupa 10 ani, ma asez sa scriu pentru cei care ne cunosc mai putin, povestea Ringstar Club, o poveste cu suisuri si coborasuri, cu drame dar si imense bucurii si satisfactii, o poveste a unui vis, care, intr-o societate dezbinata, a unit o multime de oameni, calauziti de dragostea pentru caini si dresaj.
In chinologia bucuresteana a existat un episod intunecat, in care pasionatii de sporturi canine sau dresaj nu aveau unde sa se antreneze.
Daca inainte de 1989 si putin dupa, exista un puternic sistem competitional. Toate orasele mari aveau cluburi si terenuri de antrenament. In anii urmatori aceste facilitati au disparut.
Imi amintesc cum, impreuna cu cativa “nebuni”, incercam sa ne antrenam cateii pentru examenele si concursurile de dresaj, montand rapid echipamentele, prin parcuri sau pe maidane. Stateam cu ochii in patru sa nu ne vada politia comunitara, care, nu de putine ori, ne amenda.
Chiar si in aceste conditii reuseam sa obtinem rezultate foarte bune la examenele de dresaj din acea vreme, dar realizam ca nu vom putea evolua in aceste conditii.
De asemnea, dresajul in grupe formate din mai multi proprietari cu cateii lor, era aproape imposibil de practicat. Aceasta metoda, care presupune implicarea maxima a proprietarului este extraordinar de eficienta si este radacina educatiei chinologice a publicului si a persoanelor care detin caini.
In tarile vestice sistemul de educatie canina este in majoritate bazat pe cursuri in care oamenii invata cum sa-si dreseze singuri prietenul patruped. De cele mai multe ori locatiile pentru acest tip de cursuri sunt puse la dispozitia cetatenilor in mod gratuit de catre primariile oraselor sau de catre asociatiile chinologice.
Este dovedit faptul ca o activitate regulata impreuna cu cainele imbunatateste relatia acestuia cu oamenii si cu ceilalti caini, facandu-l capabil sa se integreze in societatea umana fara probleme.
Parte a curentului “anti-caine” si “anti-persoana cu caine” din Romania, vine din lipsa de educatie chinologica a propietariilor de caini. Ne este cunoscut faptul ca exista foarte multi caini care nu pot fi controlati in societate, agresivi, care nu vin la comanda, etc., si foarte multi propietari de caini care nu constientizeaza reguli elementare de convietuire impreuna cu acestia. Ne miram ca nu suntem primiti impreuna cu prietenii nostrii in magazine, restaurante, hoteluri, parcuri, etc. Parte a acestor neajunsuri este lipsa de educatie chinologica a oamenilor si a cainilor.
Cu mare greutate reuseam sa organizam clase de dresaj , prima data in Parcul Tineretului, apoi in parcarea fostului Magazin Junior, apoi in Parcul Herastrau.
In tot acest timp am avut numerose demersuri la autoritatile locale in care le ceream un teren pentru activitati chinologice, demersuri soldate, bineanteles, cu un esec total.
Odata cu criza imobiliara, in 2009, a aparut si oportunitatea inchirierii unui fost stadion de fotbal, in proprietate privata, situat pe Bd. Barbu Vacarescu
Chiria era exorbitanta, dar in mai bine de 10 ani a fost singura sansa palpabila de a realiza visul nostru.
Personal am imprumutat de la un prieten pasionat de dresaj si coleg de antrenamente prin parcuri, banii necesari pentru prima chirie, si asa la 1 iunie 2009, a luat fiinta Ringstar Club.
De ce Ringstar, dupa Ringo, cainele care mi-a marcat si salvat viata, si care era deja o stea.
Alaturi de cativa voluntari, alti instructori de dresaj, prieteni si pasionati de dresaj si sporturi canine, am inceput amenajarea terenului, si construirea de echipamente.
Dupa o munca grea am reusit in sfarsit sa avem un teren de antrenament cu absolut toate conditiile, cu nocturna si cu tot ce ne trebuia pentru dresaj. Primul din Bucuresti dupa multi ani .
Ramanea problema chiriei uriase pentru posibilitatile de atunci, si pentru acest start-up, cu care oamenii nu erau familiarizati.
Imi aduc aminte cum deja intrasem in a doua luna, si in afara de cateva ore pe saptamana, terenul era gol, iar eu, intr-una din zile, stateam in tribuna, impreuna cu Budika, si ma uitam la terenul gol, gandindu-ma ce vom face.
Ca intr-un cliseu de film, am primit un mesaj care spunea cam asa : “ Nu fi trist ca terenul e gol, gandeste-te ca ai un teren minunat unde te poti antrena si juca cu cainele tau “, si tot atunci, un curcubeu a pornit dintr-o margine a terenului in alta. Chiar asa am si facut….am mers pe teren cu Budika, si ne-am jucat, si ne-am antrenat, si am avut o zi excelenta care mi-a dat forta si dorinta de a merge mai departe.
In curand, lumea, la inceput neicrezatoare, apoi curioasa, apoi incantata, a inceput sa vina la teren. Si in cateva luni am reusit sa punem bazele celor trei cluburi sportive, Agility, Mondioring si BH-IPO. Am inceput si cursurile de dresaj, in conditii mult mai civilizate. In scurt timp activitatea s-a conturat si numarul celor care veneau la cursuri a crescut exponential. Toata lumea a inteles avantajele unui astfel de loc, toata lumea a vrut sa ajute, si am format o mare familie, un club, un grup de oameni uniti de aceeasi pasiune.
Cineva ne-a donat umbrele, mese si scaune, altcineva a construit obstacolele , permanent eram surprins de cat de multa lumea vrea sa ajute si cat de multa lume simtea nevoia unui astfel de loc, in care noi, cei cu caini sa ne simtim ca acasa.
In 2012, am avut o petrecere de strangere de fonduri pentru construirea primei Club House, petrecere memorabilia, gazduita de prietenii nostri de la Club Fabrica. Am avut tombola, jocuri si concursuri cu premii, donatii, si multe alte modalitati de a strange bani pentru scopul propus. Asa am reusit sa cumparam materialele pentru prima Club House, denumita de noi toti “Cosmelia” Ringstar. Un loc unde ne doream sa ne strangem dupa antrenamente, sa mancam, sa bem si sa vorbim de caini si dresaj, un loc cald si ferit de ploaie.
“Cosmelia” a fost construita de noi, toti, fiecare a batut un cui sau a taiat o scandura acolo. Tocmai din cauza asta, de oriunde te uitai nu vedeai nimic drept . Dar era a noastra si ne-am simtit minunat acolo.
Iata asa, usor, usor, am reusit sa avem un teren complet cu club house, si sa ne distram impreuna cu cainii nostri.
Toate aceste lucruri au sudat o mare comunitate. Periodic organizam diverse evenimente, de la seminarii, examene, pana la petreceri si alte intalniri.
Pentru prima data dupa foarte multi ani, viata chinologica utilitara bucuresteana avea un loc al ei si acesta era Ringstar Club.
Din pacate, curand a trebuit sa parasim terenul inchiriat. Destul de inopinat si neplacut, dar nu aveam de ales.
Iata cum in acel moment am fost nevoiti sa luam de la capat totul. Cu o diferenta !!!
Acum nu mai era un start-up. Era o echipa, o comunitate, o famile, o forta !!! Era, cum spunem noi Ringstar Power!!!
Foarte rapid am gasit o noua locatie, si am inceput amenajarea.
Tot fara finantare, dar cu o intreaga comunitate alaturi.
Facebook a functionat ca liant pentru noi, si povestea a ajuns la foarte multi oameni. Fosti clienti, pasionati sau doar binevoitori, care au sarit in ajutor.
Vreau sa impartasesc asta cu voi, pentru ca Ringstar Club nu este si nu a fost o afacere ca oricare alta. Ringstar este povestea unor oameni, a unor romani care au simtit ca vor sa ajute, ca-i leaga o pasiune.
Sunt foarte multe povestiri……. Postam poze cu noi strangand gunoaie si vegetatie si intr-o ora ne-am trezit cu 3 dube trimise de cineva sa incarce totul….. asa …pur si simplu …..in alta zi a aparut un excavator trimis de un client sa niveleze terenul……altadata ne-am trezit cu un curier care a inceput sa descarce vopsea…nu stiu nici acum cine a trimis-o . Multe alte povesti de genul asta fac parte din istoria Ringstar.
Am reusit sa amenajam si noul teren, am refacut “Cosmelia”, am dezvoltat si un pet hotel si am continuat sa ne distram impreuna, oameni si caini.
Am avut iarasi cursuri, examene, seminarii, concursuri, demonstratii, petreceri, …si multe altele.
Imi amintesc cu drag cum pe 25-26 decembrie aveam 15-20 de oameni pe teren, veniti ad hoc, cu cozonac, sarmale, si cainii…iar revelionul….multi l-au cerut si petrecut la Ringstar, in “Cosmelie”.
Dupa una dintre petrecerile de acest fel, am gasit in cutia pentru donatii, in care lumea lasa cat voiau pentru bauturi, cafea sau alte chestii…..un plic cu nu mai putin de 5000 €. Pur si simplu cineva ne-a donat aceasta suma, care s-a dovedit salvatoare in acea vreme. Daca citesti astea, tu , binefacatorule sau binefacatoareo, sa stii ca a fost un suport fara de care nu am fi reusit. Multumim !
Si uite asa , am reusit ca pe langa o comunitate fantastica sa aratam lumii ca se pot face si alte lucruri cu cainii.
Ei! tot ca intr-un film ! …. A trebuit sa eliberam si acel teren ….. si iata-ne de la capat !
Dar si de data asta forta Ringstar a crescut !!!
Tot fara bani, dar de data asta cu un partener si sponsor stabil, Royal Canin, cu Ringstar Pet Hotel ca motor al intregii povesti, si cu aceeasi comunitate de oameni, care nu numai ca a crescut, dar deja stia exact ce poate, ce isi doreste si ce trebuie sa obtina, am pornit a treia oara pe drumul amenajarii si constructiilor.
Greu, cu multe sacrificii, multa munca si mult stres, am reusit si de aceasta data .
Iata-ne acum, dupa 10 ani, avand cea mai mare si completa baza chinologica din tara, si o spunem cu mandrie si fara falsa modestie deoarece drumul a fost greu, presarat cu sacrificii si sudoare, fara investitori si fara bani de acasa, doar prin munca si sprijunul unor oameni care au format marea familie Ringstar Club si printr-un vis sustinut de Ringo si Budika, cele doua stele calauzitore din viata mea.
Ringstar este acum un Pet Hotel cu 120 locuri de cazare, cu toate facilitatile corespunzatore, un club de dresaj cu trei terenuri luminate, sala pentru dresaj indoor, club house, toalete, parcare, si absolut orice echipament de dresaj va puteti dori, si toate acestea situate intr-un parc natural.
Si iata cum dupa ani, alt curcubeu, in alt loc, acelasi Ringstar, ne gaseste plini de optimism, sunt cursuri in desfasurare pe toate terenurile, si, ca si atunci, m-am jucat cu Budika, si ne-am distrat pe terenul nostru, al iubitorilor de caini si dresaj.
Dupa 10 ani, facem prima recapitulare :
- primele examene de dresaj cu arbitrii straini
- am avut un cross canin
- sute de demonstratii de dresaj, in scoli, parcuri, spitale
- am mers cu cateii nostri educati la azile de batrani, case de copii, spitale, facand activitati asistate pentru cei de acolo
- am avut primul program de dresaj pentru detinuti
- concurs de tras sanii
- am mers in scoli, invatand copii cum sa se poarte cu un catel
- am organizat intalniri de rase
- petreceri si alte activitati pentru iubitorii de caini si dresaj
- primul seminar de prim ajutor si tehnici de resuscitare pentru caini
La 10 ani de Ringstar Club, eu personal ma manderesc ca am aratat tuturor ca se poate, ca asa trebuie sa arate si sa se desfasoare dresajul si ma bucur ca acum avem mai multe cluburi de dresaj in Bucuresti, unele izvorate din Ringstar. Este o normalitate a unei societati care incepe sa aloce timp educatiei chinologice.
Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fara sprijinul companiei Royal Canin, care ne-a fost alturi in toti acesti ani si careia ii sintem recunoscatori si ii multumim si pe aceasta cale.
De asemenea, daca veti citi, voi toti , stiti voi care sunteti, cei care ati pus un umar, pentru povestea asta, sa stiti ca sunteti aici, in Ringstar Power, si ca noi toti am schimbat vietiile pentru mii de caini si oameni si ca nu ne vom opri aici !!!
Povestea continua ! Ringstar Power !!!
Robert Caraman
Instructor de dresaj canin
Manager general Ringstar Club & Pet Hotel