Ca în fiecare an, la începutul verii, ne facem planuri de vacanţă: în funcţie de posibilităţi alegem fie concedii în ţară, locaţii pitoreşti sau mai extravagante, fie concedii în străinătate. Poate că unii membri ai familiei preferă o bălăceală în mare urmată de ore întregi de lenevit sub soarele blajin iar alţii preferă drumeţiile pe potecile munţilor sau vizitarea locaţiilor pitoreşti şi încărcate de istorie. Un lucru e sigur: câinele tău preferă să stea cu tine, oriunde te-ai duce! Şi tu îl iei cu tine de fiecare dată. Tocmai de aceea este bine să ţii cont de prezenţa lui când alegi destinaţia. Căci sunt câini care nu fac faţă efortului fizic impus de o drumeţie lungă după cum sunt câini care ar sta tolăniţi întreaga zi pe un chaise longue, sub o umbrelă. Îţi propun câteva destinaţii de vacanţă, menite să-ţi asigure câteva zile de linişte şi reculegere în compania celui mai bun prieten. Eu şi câinele meu cu siguranţă vom alege o vacanţă în vârf de munte!
1. Pe cărări de munte
Înainte de a pleca la munte trebuie să ne alegem destinaţia, să mergem pe un traseu marcat iar dacă alegem un traseu mai dificil ar fi indicat să avem la noi o hartă şi o busolă. Trebuie să stabilim cât vom sta la munte pentru a decide unde vrem să dormim. Dacă alegem să stăm la vreo cabană trebuie să verificăm dinainte pentru că nu toate cabanele te primesc cu animal de companie. Dacă optăm pentru cort, avem nevoie de câteva bagaje în plus! Important este ca înainte de a pleca în vacanţă la munte să verifici starea vremii şi condiţia fizică a câinelui.
2. În drumeţie, cu cazare la cort!
Fie că alegi o destinaţie la mare înălţime, fie că zona în care instalezi cortul este una mai blândă ar fii bine să ai o listă detaliată cu ce ar trebui să conţină bagajul tău dar şi cel al câinelui! Ce nu trebuie să vă lipsească din rucsac: pentru drumeţii de două zile (sau mai multe) este recomandat un rucsac se 45-75 L. Acesta nu trebuie să depăşească 1/3 din greutatea corporală a celui care îl transportă. Conţinutul rucsacului trebuie să fie ferit de ploaie. Dacă rucsacul nu are protecţie în acest sens, atunci hainele vor fi puse în pungi de plastic (la fel şi hrana ta şi cea a câinelui). Articolele de care avem nevoie mai des vor fi puse în capacul rucsacului sau în buzunarele laterale. Ca să nu ne deranjeze la mers, rucsacul trebuie să fie echilibrat; de regulă rucsacii de munte sunt prevăzuţi cu chingi speciale pentru fixarea cortului, a sacului de dormit şi a izoprenului; primus, butelie cu gaz, oală mică pentru gătit, lingură, cuţit, saci menajeri; mâncarea câinelui, castron pentru apă, un prosopel al lui, o jucărie, lesă/zgardă/ham de rezervă, ţăruş dacă este cazul să fie priponit; sticle de plastic pentru apă (putem lua sticle goale pe care să le umplem de la o sursă de apă de la intrarea în traseu); o pereche de mănuşi, şosete şi tricouri de schimb, polar, căciulă; trusa de prim ajutor şi de igienă personală, cu cele trebuincioase atât nouă cât şi câinelui, brichetă sau chibrituri, lanternă frontală, ochelari de soare, harta şi busola, briceag multifuncţional, cordelină.
3. Turism de aventură
Nu oricui îi place să i se plimbe adrenalina prin vene! Dar cei pentru care aventura este un mod de viaţă, vor alege vacanţe palpitante în care, printre activităţile zilnice, se vor regăsi căţărările, manşele, rapelurile, tirolienele, trasee de via ferata, plimbările cu ATV-urile etc. Câinele va fi fericit să te însoţească într-o astfel de vacanţă, fie doar ca observator!
4. Circuit turistic cu maşina proprie
Te-ai hotărât ca anul acesta să faci turul mănăstirilor din Nordul Moldovei. Nimic mai frumos, dar trebuie să pregăteşti câinele înainte. Obişnuieşte-l cu mersul în maşină cu câteva săptămâni înainte de a pleca în circuit. Având în vedere că doar noaptea veţi staţiona pentru cazare şi în momentul în care intraţi în punctele pe care vreţi să le vizaţi, câinele trebuie să se comporte exemplar pe toată durata călătoriei.
5. Vizitarea unor aşezări istorice
Cetatea Râşnov sau Sarmizegetusa Regia sunt doar două dintre destinaţiile pe care merită să le vizitezi vara aceasta. Ar fi frumos să petreci alături de câinele tău câteva zile în două zone pitoreşti dar încărcate de o simbolistică istorică aparte.
6. Prin străinătăţuri!
Dacă vrei să pleci peste hotare este bine treci în revistă formalitățile de care are nevoie câinele tău pentru a ieși din țară, fie că este vorba de transportul cu autoturismul, cu trenul sau cu avionul. De la vaccinările la zi, microcip, pașaport, până la achiziționarea cuștilor de transport acreditate, totul trebuie să fie în regulă. De asemenea, ia legătuta cu unitatea de cazare (nu te rezuma doar la a face rezervările on-line pe site-ul de booking) și asigură-te că nu este niciun fel de problemă dacă veți lua și câinele. Unele hoteluri sau pensiuni nu percep tarif separat pentru animalul de companie. Însă cele mai multe au restriții de genul nu sunt acceptați câinii de talie mare sau costul de cazare al animalului de companie costă o cotă parte din costul normal de cazare.
7. La mare, la soare!
Dacă pe litoral sunt șanse reale să găsești locații unde să te cazezi cu câinele ei bine, pe plajă, accesul cu cel mai bun prieten al tău este interzis. Poate doar în zonele mai lăturalnice să-ți fie permis să-l iei pe plajă. Dar, mare grijă cu statul în soare.