Vom incerca sa abordam in acest articol un subiect foarte controversat in dresaj, si anume : zgarzile electronice pentru caini. Concret, despre ce este vorba?
Zgarzile electronice pentru dresaj sunt compuse dintr-un reciever cam de marimea unei cutii de chibrituri, atasat unei zgarzi din piele sau plastic, si o telecomanda mai simpla sau mai complicata ,in functie de model. Dresorul, prin actionarea unui buton poate transmite cainelul un semnal, dat de un impuls electric, a carui intensitate o seteaza din telecomanda, sau o vibratie ori un semnal sonor, la o distanta ce poate depasi 1 km., in orice teren, chiar si prin ziduri.
Un caine educat este un caine mai fericit. Din pacate cainii si propietarii lor, traind intr-o societate umana, trebuie sa se supuna unor reguli de bun simt, care de multe ori tin si de siguranta fiecaruia. Un caine care vine la comanda in orice situatie, un caine care nu mananca de pe jos sau de la strainii, un caine care merge la pas, este un caine mai liber si mai fericit pt. ca isi poate insotii stapanul peste tot nefiind un stres sau un pericol pentru ceilalti. Deasemeni nu este probabil sa se piarda sau sa aibe vreun accident.
Ce preferati un caine care este condamnat la o viata in lesa sau in curte pentru ca nu vine la comanda sau un caine care este educat cu metode moderne si inofensive, folosite corect ? Ce preferati discomfortul unor sedinte de refuz de hrana sau chinurile unei morti prin otravire?
Din pacate marea majoritate a dresorilor din Romania nu stiu sa foloseasca zgarda electronic pentru dresaj. In primul rand cumpara modele ieftine si proaste ceea ce este total neproductiv pentru un profesionist. O zgarda buna trebuie sa aibe cat mai multe nivele de corectie (permite un reglaj adaptat fiecarui caine ), sa nu interfereze cu alte unde radio, sa transmita semnalul cat mai repede posibil ( nu dupa 2-3 sec ), sa aibe stimulare continua si stimulare momentana, vibratie si eventual semnal sonor. Mai sunt multe caracteristici pe care fiecare le va descoperi din experienta. In al doilea rand trebuie sa se faca deconditionarea, si anume sa procedam in asa fel incat cainele sa nu asocieze corectia cu portul zgarzii. Un dresor de caini din America, imi zicea ca cel mai prost dresor posibil este acela al carui caine stie cand are zgarda elecronica.
In al treilea rand: toata lumea foloseste zgarda electronica pentru dresaj setata pe un nivel mare, dand soc la fiecare gresala.Groaznic.!
Modalitatea corecta de folosire a zgarzii electronice pentru dresaj:
Mai intai testati cainele. In nici un caz nu se va folosi zgarda pentru dresaj pe un caine fricos sau pe un pui. In primul rand nivelul de lucru este nivelul minim la care cainele are o reactie (scutura putin din cap.se misca ,etc ), daca vocalizeaza este prea mare. Apoi stimularea este setata pe continuu, adica cat timp tinem butonul apasat primeste stimul. Ideea este sa invatam cainele cum sa-si opreasca stimularea singur.
De ex.: Pentru „sezi”: avem cainele in lesa, apasam butonul, dam comanda iar in momentul in care cainele atinge solul cu posteriorul oprim stimularea. Catelul va invata ca la comanda sezi cu cat pune fundul jos mai repede cu atata se opreste stimularea mai repede. Va stii ce sa faca pt. a opri stimularea, in felul acesta ramanand relaxat. Daca ati prins ideea va dati seama ca puteti folosi zgarda electronica pentru enorm de multe exercitii: pozitii, mers la picior, aport, chemare, trimiterea inainte, etc. Ideea conteaza. Oricum modelele performante se vand impreuna cu un DVD ce detaliaza foarte bine modul de utilizare corect.
Sunt situatii in care zgarda pentru dresaaj se poate folosi si la un nivel mare cu stimulare momentana ( refuzul de hrana de ex ), dar in nici un caz pt. exercitii de disciplina. O gresala foarte mare in dresaj este sa incercati sa tratati agresivitatea de orice fel prin stimularea cu zgarda electronica. Din pacate este o gresala foarte des intalnita.
In principal avantajele zgarzii electronice sunt date de faptul ca putem transmite o corectie la o distanta mare, aratand catelului in acest fel ca orice face, noi tot avem posibilitatea sa-l ajungem. Deasemenea sunt utile persoanelor, care din diverse motive, au dificultati fizice in a-si putea stapani cateii. In concluzie zgarda electronica este un instrument foarte folositor in dresajul unui caine atata timp cat este folosita corect.
Lucrand in mod corect cainele are el insusi control asupra modului in care opreste stimularea, si lucreaza chiar dand din coada.
Zgarda electronica pentru dresaj este un instrument ajutator, nu exclusiv. Trebuie lucrat si motivational in acelasi timp. Toti marii campioni in dresaj o folosesc . Am vazut caini purtand si 3 zgarzi in acelasi timp si nu erau deloc timorati. Personal recomand zgarda electronica ca o modalitate de finisare si perfectionare sau pentru rezolvarea unor probleme.
Pentru cei care considera ca zgarzile cu tepi sau cele strangulante sunt mai bune, am un link “A Study on Prong Collars was done in Germany: 100 dogs were in the study. 50 used choke and 50 used prong. The dogs were studied for their entire lives. As dogs died, autopsies were performed. Of the 50 which had chokes, 48 had injuries to the neck, trachea, or back. 2 of those were determined to be genetic. The other 46 were caused by trauma. Of the 50 which had prongs, 2 had injuries in the neck area, 1 was determined to be genetic. 1 was caused by trauma. The numbers seem to speak for themselves.”