Pun pariu că aşteptai cu nerăbdare sosirea verii şi nu doar ca să te bucuri de soare ieşind la plimbare sau plecând în excursii ci, cu siguranţă, şi ca să-ţi petreci mai mult timp liber în natură alături de câinele tău. Deci, nu mai sta pe gânduri, ia-ţi prietenul la joacă!
De câţiva ani încoace, una dintre jucăriile preferate ale câinilor noştri este frisbeeul – „discul zburător” cum i se mai spune. Şi să nu crezi că aruncarea acestuia este doar o simplă joacă! Frisbeeul a devenit o disciplină sportivă, atât pentru oameni cât şi pentru câini, fiind benefic pentru menţinerea condiţiei fizice a câinelui şi, în acelaşi timp, ajutând la consolidarea legăturii de prietenie dintre acesta si stăpânul său.
Nu am întâlnit până acum vreun câine căruia să nu-i placă să alerge, să facă tumbe prin aer pentru a prinde cu succes discul şi a-şi distra stăpânul! Sunt câteva rase de caini nu tocmai potrivite pentru acest tip de activitate, dar şi ele fac mişcare, ocolind cu succes sedentarismul (Bassetul, Pekineseul, Bloodhoundul,etc.).
Versiunea „umană” a acestui sport a apărut în 1871, când Frisbie Pie Company a lansat pe piaţă un nou produs: farfuriile din plastic pentru placintă, pe care tinerii americani au început să le folosească pe post de… jucării, aruncându-le de la unul la altul! În 1946, Walter Morrisson a avut geniala idee de a crea un disc zburător din răşină, denumit „the Pluto Platter” (farfuria lui Pluto).
Campionatul mondial de Frisbee si celebrul Ashley Whippet
Campionatul Mondial de Frisbee (cunoscut şi sub denumirea de Campionatul Mondial Ashley Whippet sau Campionatul Mondial Canin de Frisbee) este o competiţie dedicată câinilor care iubesc acest sport şi se desfăşoară în fiecare an. În 1975, Irv Lander, Alex Stein şi Eldon McIntire au organizat pentru prima oară un Campionat de Frisbee. Evenimentul s-a repetat şi în anii care-au urmat, Alex Sten şi câinele său, Ashley Whippet, câştigând primele trei campionate (1975, 1976, 1977). McIntire era şi el proprietarul unui câine deosebit de bun, Hyper Hank. Irv Lander lucra pentru Wham-O, compania care producea frisbeeuri şi a fost şi iniţiatorul unui Campionat de Frisbee pentru Juniori (dedicat copiilor de data aceasta). La început, competiţiile canine de Frisbee s-au desfăşurat în paralel cu cele ”umane”, erau sponsorizate de Wham-O, şi se desfăşurau pe stadionul Rose Bowl, în Pasadena, California. Pe parcurs, Campionatul de Frisbee s-a transformat într-o competiţie pe mai multe niveluri, iar la începutul anilor 80, a împrumutat numele whippetului campion: ”Ashley Whippet Invitational” (AWI). Campionatul a început să cuprindă competiţii locale şi regionale, unde perechile câini – conductori aveau posibilitatea să se califice pentru Campionat.
Cum învăţăm câinele să se joace cu „discul zburător”?
Nu contează că ai un câine adult sau doar un pui. Toţi se vor îndrăgosti de frisbee. Pentru început, câinele trebuie să ştie să aducă obiectul prins. Începe cu câteva exerciţii uşoare, în casă sau în parc; nu este necesar ca obiectul aruncat să fie de la bun început un disc: mingiuţa sau altă jucărie preferată îi pot ţine cu succes locul. Câinele nu va rezista tentaţiei de a fugări obiectul aruncat. Dar, după ce a prins obiectul, există posibilitatea să nu ţi-l aducă înapoi. Pentru a-l determina să-ţi înapoieze jucăria, poţi folosi cu încredere metoda „recompensei”: în momentul în care câinele îţi aduce obiectul aruncat, răsplăteşte-l cu câteva crochete sau cu o bucăţică de carne.
Următoarea etapă care trebuie avută în vedere este buna socializare a câinelui. Joaca cu „discul zburător” se desfăşoară de cele mai multe ori într-un parc. Tocmai din acest motiv câinele nu trebuie să aibe un comportament agresiv faţă de ceilalţi câini, de copii sau adulţi, şi nici să fie distras de prezenţa acestora.
De la Frisbee la Flyball n-a fost decât un singur pas
De la Frisbee până la Flyball nu a fost decât un simplu pas: înlocuirea discului cu o minge, de data aceasta aruncată de către o maşinărie acţionată de către câine, şi nu de către stăpân. Deosebit la această disciplină este că orice câine, de orice vârstă, poate participa, cu şanse mari de câştig. Statura câinelui nu este importantă, şi nu rare au fost cazurile când câini de talie mică au câştigat în competiţii importante.
Flyball şi Frisbee sunt sporturile ideale pentru cei care vor să se simtă bine, să facă mişcare împreună cu câinele, reprezentând o modalitate sigură de relaxare şi un mijloc distractiv de a petrece timpul liber. Despre Flyball cu siguranţă vom discuta mai pe larg într-un alt material.
Aruncă-l corect!
Pentru ca frisbeeul să ajungă în direcţia si pe distanţa dorită, acesta trebuie aruncat corect. Spre deosebire de un băţ sau de o minge, zborul unui frisbee se bazează pe principii aerodinamice unice. Deci poate părea simplu când priveşti pe altcineva aruncând, dacă nu ai mai aruncat niciodată un disc, vei observa că primele dăţi se va dovedi chiar dificil. Există mai multe metode de a arunca discul şi cele mai multe implică îndoirea încheieturii mâinii pentru a imprima mişcarea de rotire. Discul se apucă cu degetul mare poziţionat deasupra, iar celelalte degete curbate pe marginea sa. Lansarea discului cu încheietura îndoită îl va trimite la o distanţă suficient de mare. Distanţa şi direcţia de zbor sunt influenţate şi de curenţii de aer, aşa că cel mai bine este să alegi o zi liniştită si fără prea mult vânt!
De ce ne place Frisbeeul?
- ne menţine în formă: asigură menţinerea condiţiei fizice a câinelui, dar şi a stăpânului;
- consolidează legătura afectivă dintre câine şi stăpân;
- distracţia şi bună dispoziţie vor lua locul plictiselii şi stresului cotidian.