Despre Pedeapsa in dresajul canin

Pedeapsa trebuie sa poata fi realizata de proprietar. Cu toate acestea, putini proprietari au abilitatea sau vointa de a alege si administra o corectie eficienta.

In dresajul canin, pedeapsa doar suprima comportamentul nedorit.

Proprietarii spera ca pedeapsa sa opreasca definitiv comportamentul pentru care a fost aplicata. Exista dovezi care ne arata ca prin pedeapsa putem chiar amplifica temporar acel comportament.

 

Pedeapsa este incompatibila cu cazurile de agresivitate sau frica.

Cainii agresivi sau speriati pot deveni mai agresivi sau mai speriati dupa o pedeapsa. O corectie dura in cazul acestora, duce la frustrare si la amplificarea agresivitatii sau fricii.

Incercarile nereusite de a pedesi pot fi o recompensa

Ex. Cainele este in curte si latra. Dv. deschideti usa si strigati la el. Chiar daca l-ati certat, a primit o recompensa prin faptul ca i-ati acordat atentie. El a latrat, dv. v-ati oprit din activitate si ati deschis usa, v-a vazut si ati vorbit cu el. In acest fel, printr-o pedeapsa neeficienta, latratul poate deveni o forma de atragere a atentiei.

In dresajul canin, pedeapsa este o modalitate de educare incompleta

Pedeapsa invata cainii doar ce sa nu faca. Cainele poate sa se opreasca din comportamentul nedorit si sa inceapa altul gresit.
Ex. Un caine care sare pe musfiri cand intra. Saritul este nedorit, il pedepsti, dar nu-i aratati ce ar trebui sa faca in loc sa sara.
“Sezi” este de dorit. Puteti recompensa “sezi-ul” in loc sa pedepsiti saritul. Cand suna soneria, cainele stie ca trebuie sa se aseze la locul lui si sa astepte ca musafirii sa intre si sa ia loc. Cand atmosfera se calmeaza, poate fi recompensat cu comanda “Liber” sa poata inspecta noii veniti.

Pedeapsa in dresaj va poate compromite relatia cu cainele dumneavoastra

De cele mai multe ori pedeapsa produce confuzie si neancredere. Este indicat sa castigati respectul cainelui printr-o constanta ferma in aplicarea regulilor si printr-o educatie de calitate. Nu trebuie sa-i cereti sa va respecte prin intimidare sau abuz fizic.

Pedeapsa trebuie sa fie constanta in aplicare pentru un comportament

Pedeapsa trebuie sa fie administata la primul semn al aparitiei comportamentului nedorit si de fiecare data cand acesta apare.Daca ratati pedepsirea unui comportament nedorit, pedepsit anterior, cainele va invata sa-si incerce norocul si va repeta acel comportament. Ex. O persoana din familie ii permite cainelui un lucru pe care ceilati il pedepsesc. Cainele va incerca acel comportament mereu si cu ceilalti.

Pedeapsa nu poate fi generalizata

Ex. Daca cainele miroase pe jos in timpul mersului la picior, iar dv. ii administrati o corectie din lesa, sperati ca acesta sa inteleaga ca nu ar trebui sa adulmece in timp ce merge la picior. Ei bine, in acest caz, cainele poate intelege ca nu are voie sa adulmece in acel loc sau in acel moment sau acea suprafata.

Pedeapsa trebuie sa fie eficienta de la prima aplicare

Daca nu functioneaza dupa prima aplicare sau a doua, deja poate fi considerata abuz.

Pedeapsa trebuie sa fie aplicata in momentul potrivit

Acesta este la maxim 3 secunde de la producerea comportamentului nedorit. O aplicare intarziata poate duce la conexiuni gresite sau ineficienta.
Ex. Cainele gandeste:“ Ma pedepsesti pentru ca am plecat sa fugaresc pisica?!sau pentru ca nu am prins pisica?!“

Pedeapsa poate duce la blocajul cainelui, sindromul de “neajutorare”

Cainele intelege ca nimic din ceea ce face nu este bine si atunci nu mai face nimic, doar asteapta pedeapsa. Cainele invata sa indure pedeapsa.

Pedepsirea unui comportament nedorit poate duce la un alt comportament nedorit

Actiunile repetitive ca: latratul, sapatul, rosul, linsul, calmeaza cainele asemanator cu felul in care calmam un copil leganandu-l. Prin pedeapsa puteti sa intrerupeti sau chiar sa opriti temporar un comportament, dar cainele poate incepe altul chiar mai neplacut.
Opriti latratul dar poate incepe sa sape sau sa roada mobila. Efectul calmant al acestor comportamente repetitive este o recompense naturala pentru caine.
Pedeapsa trebuie sa tina cont si sa conlucreze cu nevoile psihice si fizice ale cainelui.

Pedeapsa trebuie sa fie atat de severa pe cat este necesar sa opreasca comportamentul de prima data

Altfel veti ajunge ca pedeapsa sa creasca in intensitate mai mult decat ar fi fost necesar de prima data.

Cainele poate asocia pedeapsa cu prezenta stapanului

Cainele trebuie sa primeasca pedeapsa in asa fel incat sa nu o asocieze neaparat cu prezenta stapanului. Altfel va avea rezultat numai daca acesta este prezent.

Pedeapsa trebuie administrata ca sa schimbam comportamentul cainelui, nu ca sa se simta stapanul bine pentru ca a pedepsit cainele. Nu ca o razbunare.

Exista alternative mai umane si mai eficiente decat “pedeapsa”

Aceste informatii se bazeaza pe cercetari ale unor specialisti in comportament canin si dresaj,M&K Breland, R.Bailey, B.F.Skinner, K.Prior, M.Sidman, M.Burch, B.Schwartz, T.Ryan, etc. Aceste texte sunt inregistate sub copyright de Robert Caraman si SC.K9 Sport&Training Company SRL. Reproducerea prin orice modalitate a acestora, fara permisiunea scrisa a autorului, intra sub incidenta legii.

Adauga gandurile tale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *